Bytte varmtvannsbereder selv – Slik gjør du det

Trenger du rørlegger? Vi dekker hele Norge!
Bytte varmtvannsbereder selv

Innholdsfortegnelse

Dette trenger du for å bytte varmtvannsbereder selv:

VERKTØY

 • Justerbar skiftenøkkel
 • Hansker
 • Tralle
 • Vernebriller
 • Skrutrekkere
 • Spenningstester
 • Bøtter
 • Dryppepanne for varmtvannsbereder
 • Hageslange

MATERIALER

 • Elektrisk varmtvannsbereder
 • Fleksibelt tilkoblingssett for elektrisk varmtvannsbereder
 • Teflon teip
 • Kabelsko
 • Plastkiler

Å ha løpende varmt vann er en nødvendighet i hverdagen. Fra bading til klesvask og oppvask, er behovet for varmt vann høyt. Når din varmtvannsbereder fungerer dårlig eller går i stykker, kan det forårsake stort hodebry.

Hvis du ikke ønsker å betale eller vente på at en rørlegger skal installere din nye varmtvannsbereder, kan du være fristet til å bytte den selv. Selv om du kan gjøre dette selv, er det ikke en enkel oppgave. Det innebærer kompliserte trinn som kan være vanskelig å fullføre hvis du ikke har riktig rørleggererfaring.

Vi anbefaler å la en rørlegger i nærheten erstatte din varmtvannsbereder, men hvis du ser etter instruksjoner om hvordan du kan bytte varmtvannsbereder selv, fortsett å lese.

Les også: Tette Rør – En Rørleggers Tips og Løsninger

Forberedelser til å bytte varmtvannsbereder selv

Før du installerer en ny elektrisk varmtvannsbereder, bør du gjøre noen ting for å sikre en smidig prosess.

 • Sjekk etiketten på den gamle tanken for størrelse og energispesifikasjoner. Varmtvannsberedere produsert etter 2015 krever at tanker har mer isolasjon, noe som kan resultere i større tanker.
 • Mål området der du skal plassere varmtvannsberederen for å verifisere hvor mye plass du har å arbeide med. Forsikre deg om at du vet hvilken størrelse på varmtvannsbereder du trenger før du måler.
 • Sjekk med din lokale kommune eller by angående rørlegger forskrifter, og sørg for at din installasjon overholder disse kravene.

Det hjelper også å samle alle materialene og verktøyene dine før du kommer i gang. Siden du kommer til å ta opp ganske mye plass der du skal installere varmtvannsberederen, vil du forsikre deg om at du enkelt kan nå alt når du trenger det.

1. Velg Plassering

Å velge riktig plassering for din varmtvannsbereder er avgjørende for riktig drift. Du vil sikre deg at du har nok plass med tilgang til vann- og elektriske tilkoblinger, og at alt møter lokale byggekoder. Generelt, hvis du erstatter en eksisterende elektrisk varmtvannsbereder, bør det være greit å bruke den nåværende plasseringen.

Du vil imidlertid forsikre deg om at du har minst 15 cm klaring på alle sider av varmtvannsberederen for riktig luftgjennomstrømning.

2. Koble fra Strømmen

Du vil slå av strømmen ved hovedsikringstavlen eller sikringsboksen. For å virkelig være sikker på at den er av, bruk en spenningstester for å verifisere at det ikke flyter strøm. Dette trinnet er ekstremt viktig av sikkerhetsmessige grunner, og hvis du er usikker på at strømmen til varmtvannsberederen er av, ikke fortsett.

3. Tømme den Gamle Varmtvannsberederen

For å tømme den gamle varmtvannsberederen, vil du først slå på nærmeste varmtvannskran og la den renne til vannet renner kaldt. Dette gjør det mye enklere og tryggere å fullstendig tømme varmtvannsberederen uten å bekymre deg for å brenne deg selv.

Deretter vil du slå av vannforsyningen til varmtvannsberederen ved hjelp av vannstoppekranene, som vanligvis er fargekodet (blå for innkommende kaldt vann, rødt for utgående varmt vann). Med en hageslange kan du tømme tanken i et gulvavløp, vask eller bøtte ved å feste den til dreneringsventilen. Derfra kan du åpne dreneringsventilen helt for å la resten av vannet flyte ut.

Hvis du har en tankløs varmtvannsbereder, kan du hoppe over dette trinnet. Dette er en fordel med en tankløs varmtvannsbereder kontra en varmepumpevarmtvannsbereder.

4. Koble fra og Fjerne den Gamle Varmtvannsberederen

Etter at varmtvannsberederen er helt tømt, koble fra og flytt den ut av veien slik at du kan gjøre plass til den nye. Først, ta tak i skrutrekkeren og koble fra ledningen fra termostaten.

Deretter koble fra overløpsrøret og trykkavlastningsventilen. Overløpsrøret kan gjenbrukes hvis det er nødvendig, så vær sikker på å beholde det, men kast den gamle trykkavlastningsventilen og ikke gjenbruk den. Herfra kan du flytte den gamle varmtvannsberederen ut av plassen. Den kan være tung – selv uten vekt av vannet – så ha noen eller en tralle i nærheten for å hjelpe til med løftingen.

Det er usannsynlig at du vil oppbevare din gamle varmtvannsbereder i hjemmet eller garasjen din for lenge – du vil sannsynligvis ønske å kvitte deg med den snarere heller enn senere. Sjekk med ditt avfallshåndtering eller resirkuleringsselskap for informasjon om hvordan du korrekt skal kaste den, ettersom den mest sannsynlig ikke kan gå ut med ditt vanlige søppel.

Hvis du planlegger å ha en lokal varmtvannsberederentreprenør erstatte din gamle enhet, bør de fjerne den som en del av tjenesten sin. Det er best å dobbeltsjekke med dem for å sikre at dette er tilfelle slik at du ikke står igjen med noen overraskelser.

Det siste trinnet i å fjerne den gamle varmtvannsberederen er å rense gulvet det ble plassert på, spesielt hvis den nye enheten vil være på samme sted. Å jobbe med et rent gulv, fritt for sediment og rusk, er den beste måten å sette deg opp for suksess.

Les også: Hvordan Tømme Varmtvannsbereder – Den Eneste Riktige Måten

5. Plasser den Nye Varmtvannsberederen

Etter å ha ryddet ut den gamle varmtvannsberederen, kan du plassere den nye varmtvannsberederen på stedet du valgte i trinn 1. For å gjøre det enkelt for deg selv, vil du plassere varmtvannsberederen slik at du har enkel tilgang til termostatkontrollene slik at du kan justere temperaturen som du ønsker.

Når den er på plass, bruk et vater for å sikre at den ikke er ute av balanse. Hvis den ikke er i vater (gulv pleier å forskyve seg), bruk plastkiler for å balansere den ut som nødvendig.

6. Installer T&P-Ventil og Avløpsrør

Deretter installerer du trykkavlastningsventilen på den nye enheten. Hvis, av en eller annen grunn, din nye elektriske varmtvannsbereder ikke kom med en, vil du kjøpe en ny fra en jernvarehandel – det er viktig å ikke bruke den fra den forrige tanken. Vær sikker på å vikle trådene til T&P-ventilen med Teflon-teip før du setter ventilen på tanken.

Avløpsrøret bør ikke være mer enn 15 cm fra gulvet. Det er viktig å merke seg at hvis det ikke er noe gulvavløp under røret, plasser en bøtte under avløpsrøret for å fange opp eventuelt dryppende vann – tross alt, du vil ikke ha det samle seg på gulvet ditt.

7. Installer Varmefelle og Vannledninger

Når du har kommet så langt, er det på tide å installere varmefellens beslag og vannledningstilkoblinger. Konsulter produsentens instruksjoner for å korrekt koble til rørledningene ved å bruke solide eller fleksible kobberrør.

For varmefellens beslag, må du vikle trådene med Teflon teip og installere den blå tilkoblingen i kaldtvannsinntaket og den røde tilkoblingen i varmtvannsutløpet. Husk at disse vanligvis er retningsspesifikke, så den blå tilkoblingen skal ha pilene vendt mot varmtvannsberederen, og den røde tilkoblingen skal ha pilene pekende vekk fra varmtvannsberederen.

Koble vannforsyningsrørene til åpningene på tanken ved hjelp av rørdeler og Teflon teip for å sikre en tett forsegling. Stram alle tilkoblinger med en justerbar skiftenøkkel, men vær ekstra forsiktig så du ikke strammer tilkoblingene for mye.

8. Fyll Tanken

Nå er du klar til å fylle varmtvannsberederen for å få den klar til bruk. Du er nesten der! Først, åpne kaldtvannsforsyningens stoppekran. Dette lar vann inn i tanken. For å sjekke at din varmtvannsberedertank er så full som den skal være, slå på noen kraner i hjemmet ditt. Hvis du har en jevn strøm av vann, gratulerer – din tank er full!

Hvis du merker at du har redusert vanntrykk i kranene dine, fjern luftventilen på kranen og gi den en god rengjøring. Å bytte ut en elektrisk varmtvannsbereder kan forårsake at sediment og rusk blir forstyrret. Når du slår på vannet, kan det bli fanget ved kranen.

Etter en stund, slå av kranene og sjekk varmtvannsberederen for lekkasjer. Du kan bruke et papirhåndkle eller en fille for å se om det er vannlekkasje rundt tilkoblingene. Hvis det er vannlekkasje, må du tømme varmtvannsberederen, ta av og koble til tilkoblingene på nytt, og prøve denne prosessen igjen.

9. Koble til Ledningene

Koblingen av den elektriske varmtvannsberederledningen bør kun gjøres når tanken er full; ellers kan du forårsake at varmeelementene brenner ut.

Følg produsentens instruksjoner for å koble den elektriske forsyningen til varmtvannsberederen din. Siden de nøyaktige trinnene kan variere basert på modellen, er det viktig å følge de skriftlige trinnene som er passende for din varmtvannsbereder for å sikre riktig drift og installasjon.

Jord varmtvannsberederen ved å koble jordledningen til jordskruen. Du kan endre termostattemperaturen i 10-graders intervaller ved å bruke en skrutrekker. Selv om den anbefalte temperaturen er 49 grader Celsius, kan du stille den høyere eller lavere – hva du foretrekker.

Når du er ferdig med de elektriske tilkoblingene, installer alle tilgangsplatene på nytt og slå sikringen til varmtvannsberederen på.

Gjør det selv kontra å hyre inn en rørlegger

Det er ikke uvanlig å ønske å bytte varmtvannsbereder selv for å spare tid eller penger – spesielt hvis det er for noe du trenger ASAP. Imidlertid bør noen prosjekter overlates til en profesjonell, og dette er ett av dem.

Varmtvannsberedere bruker mange av hjemmets viktigste systemer: elektrisitet, varme og rørlegging. Selv om Google og YouTube kan hjelpe deg å bli ekspert på omtrent alt, bør noen «gjør det selv» hjemmeprosjekter, som å installere en elektrisk varmtvannsbereder, gjøres av en lisensiert og erfaren proff. En feil gjort under installasjonen kan være farlig. Det kan også påvirke effektiviteten til systemet ditt og dine fremtidige strømregninger.

Hvor mye koster det å bytte varmtvannsbereder?

Kostnaden for utskifting av en varmtvannsbereder varierer fra 8500kr til 18000kr, pluss ytterligere 1200kr til 6000kr i arbeidskostnader. Selv om dette kan virke høyt, kan du ende opp med å bruke mer hvis du må ansette en profesjonell for å fikse noen av dine «gjør det selv» feil.

Den gjennomsnittlige kostnaden for å reparere en varmtvannsbereder er rundt 6000kr. Dette er mye å betale i tillegg, når du kunne ha ansatt en proff fra starten. Plus, med profesjonell installasjon, vil du sannsynligvis motta en eller annen form for garanti på installasjonen og produktet.

Del dette innlegget

Flere innlegg

Lars Eriksson

Lars Eriksson er ansvarlig for innholdet på denne siden. Lars Eriksson har over 10års erfaring fra rørleggerbransjen. Har du noen spørsmål så kan du kontakt Lars her: Larse@rørleggerfredrikstad.no