Hvordan Tømme Varmtvannsbereder – Den Eneste Riktige Måten

Trenger du rørlegger? Vi dekker hele Norge!
tømme varmtvannsbereder

Innholdsfortegnelse

De fleste vedlikeholdshåndbøker for varmtvannsberedere anbefaler å tømme varmtvannsberederen med intervaller fra seks til 12 måneder. Grunnen til at dette anbefales, er for å hjelpe med å fjerne eventuelle sedimenter eller oppbygging som samler seg på bunnen av varmtvannsberederens tank på grunn av mineraler og andre partikler i vannet. Denne oppbyggingen vil få varmtvannsberederen til å jobbe hardere for å varme opp vannet, bruke mer energi og koste mer å kjøre. Det kan også være aktuelt å tømme varmtvannsberederen på hytta om du ikke skal ha på varme over lang tid.

Før Du Begynner

Før du begynner, sørg for at du vet hvor stoppekranen i hjemmet ditt er plassert. Selv om du ikke nødvendigvis trenger den under denne prosessen, er det alltid en god ide å vite hvor denne er plassert når du jobber med noen form for rørleggerarbeid i hjemmet ditt. Dette er i tilfelle noe går galt og du trenger å stoppe alt vann som flyter gjennom rørene dine.

Sikkerhetshensyn

Denne prosessen innebærer å jobbe med vann som kan være ekstremt varmt. Du bør slå av varmtvannsberederen flere timer før du begynner for å la vannet i tanken kjøle seg ned. Hvis du ikke har mulighet til å gjøre det, så bruk kraftige gummihansker for å beskytte hendene dine mot sprut og bruk vernebriller for å holde øynene dine trygge fra varme vannsprut.

Det Du Trenger For å Tømme Varmtvannsbereder

Utstyr / Verktøy

  • Justerbar skiftenøkkel
  • Hageslange
  • Flat skrutrekker
  • Bøtte

Materialer

  • Tappeventil (om nødvendig)
  • Ventilpropp (om nødvendig)

Instruksjoner:

1. Utfør en Skylling (Valgfritt)

Før du stenger av vannet, koble en hageslange til tappeventilen og prøv å skylle varmtvannsberederens tank litt mens vanntrykket er på. For å gjøre dette, åpne tappeventilen i noen sekunder og lukk den igjen. Trykket vil blåse ut eventuelle sedimenter som sitter fast i ventilen og hjelpe tanken med å tømme raskere. Hvis det kommer ut ganske mye sediment, kan du gjenta dette et par ganger.

Sørg for at du har kjørt hageslangen din til et sted utendørs eller inn i en bøtte for å fange vannet og sedimentet som blir drenert ut.

2. Slå Av Varmtvannsberederen

Slå av strømmen til varmtvannsberederen. Etter det må du slå av vannet, enten ved å bruke ventilen i kaldtvannsrøret over varmtvannsberederen eller hovedvannsforsyningen til huset. Sørg for at trykket er av ved å teste en vannkran i huset, skru på og sjekke om det kommer vann. Det kan komme vann i noen sekunder, men bør raskt reduseres til drypp hvis vannet er stengt av ordentlig. Sørg for å la en kran i nærheten av varmtvannsberederen din være åpen for å lindre trykket i systemet.

Les også: Fjerne kalk fra dusj

3. Åpne Tappeventilen

Med hageslangen tilkoblet, åpne tappeventilen. Dette kan vanligvis gjøres for hånd, men det kan hende du trenger å et skrujern. Når ventilen er åpen, vil vann begynne å strømme ut, så igjen, sørg for at slangen din enten leder utendørs eller til et sluk.

hageslange som er koblet på tappeventil

Tømme Varmtvannsbereder Uten Sluk

Hvis du ikke har et sluk i nærheten av varmtvannsberederen må du bruke en bøtte. Plasser slangen ned i bøtta, eller plasser bøtta under ventilen. Når bøtten fylles, steng tappeventilen slik at du kan tømme bøtten, enten ute eller i en vask. Gjenta prosessen til vannet renner klart.

4. Rengjør Sedimentet

Du kan ta ut noen bøtter med vann fra tanken for å fjerne eventuelt sediment som samler seg på bunnen av tanken. Når utstrømningen er klar, vil du vite at du har fjernet sedimentet, og du kan gå videre til neste trinn.

5. Slå På Varmtvannsberederen

Steng tappeventilen og koble fra hageslangen. Sørg for at alle unntatt én vannkranene i hjemmet ditt er lukket (den du lot stå åpen i trinn 2). Nå kan du slå vannet tilbake på til varmtvannsberederen. Fyll tanken sakte ved å delvis åpne ventilen. Når tanken er full, åpne ventilen til en fullstendig åpen posisjon. Etter å ha gjort dette, overvåk kranen du forlot åpen, og når du kun får vann ut av kranen, skru den av.

6. Skru på Varmtvannsberederen Igjen

Slå strømmen tilbake på. Innen en time eller så, bør du ha varmt vann.

7. Sjekk Tappeventilen

Se om tappeventilen på varmtvannsberederen din lukket seg helt ved å se etter lekkasjer ved utløpet. Hvis den ikke lukket seg helt, kan du sette en ventilpropp med gjenger over slangetråden på utløpet for å stoppe lekkasjen. Eller, du kan erstatte ventilen helt.

Video

Under kan du se en video for å se hvordan man kan tømme en varmtvannsbereder i praksis

Del dette innlegget

Flere innlegg

Lars Eriksson

Lars Eriksson er ansvarlig for innholdet på denne siden. Lars Eriksson har over 10års erfaring fra rørleggerbransjen. Har du noen spørsmål så kan du kontakt Lars her: Larse@rørleggerfredrikstad.no