Tette Rør – En Rørleggers Tips og Løsninger

Trenger du rørlegger? Vi dekker hele Norge!
bilde av veldig tett rør

Innholdsfortegnelse

Vann er den mest rikelige naturressursen på jorden, og ofte tenker vi ikke over det før vi står overfor et problem som tette avløpsrør. «Tette rør kan oppstå i alle rørinstallasjoner i hjemmet, fra kjøkkenet og badevaskene til badekaret og dusjen,» sier Lars Eriksson, Daglig leder i RørleggerFredrikstad.no. La oss se på de vanligste årsakene til disse tette avløpsrørene og hvordan du kan løse problemene.

Årsaker Til Tette Rør

Ifølge Eriksson kan matrester og substanser som ikke brytes ned, som fiberrik mat og eggeskall, i tillegg til ikke-matvarer, fett og olje, bygge seg opp i rørene og til slutt tette røret. Hvis et tett rør ikke tas hånd om, kan det også tiltrekke seg skadedyr som rørfluer, så det er viktig å løse problemet raskt.

Hår som skylles ned under dusjing eller hårpleie kan også føre til tette avløp. Klipping eller greing av hår over vasken kan bidra til problemet. Såpe kan også være en synder. Selv om såpe i seg selv ikke alltid er problemet, kan den sammen med hår og andre stoffer danne solide klumper som tetter avløpet. «Mange tradisjonelle såpestykker inneholder dessuten fett eller olje, noe som heller ikke bør skylles ned i avløpet,» påpeker Eriksson. I tillegg kan tette avløp skyldes å skylle ned for mye toalettpapir, servietter, tamponger og andre gjenstander i toalettet.

Les også: Kalk i vannet – Slik fjerner du det

Åpne Tette Rør

Står du overfor et tett avløpsrør og lurer på hvordan du skal få åpnet det? En enkel løsning kan være en rettet ut kleshenger. «Ta en vanlig metallkleshenger og rett den ut så mye som mulig,» foreslår Eriksson. «Lag en krok i den ene enden, før den gjennom avløpet og begynn å ‘fiske’.» Når du har fjernet hår og andre stoffer, anbefales det å skylle ned med varmt vann for å rense videre.

Bruk en Sugekopp

En annen metode er å bruke en sugekopp, men det er viktig å bruke den riktig. Det første presset bør være forsiktig for å unngå luft i sugekoppen og unngå sprut, spesielt hvis du har parkettgulv. Etter at luften er fjernet, kan du presse hardere, men sørg for at sugekoppen sitter godt. Ikke gi opp etter bare noen få forsøk – det kan ta mange forsøk før du ser resultater. Pass også på at det er nok vann i toalettet til å dekke sugekoppen.

Åpne Tette Rør Med Eddik og Bakepulver

En blanding av bakepulver og eddik kan også være effektiv. «Bland sammen 1/3 kopp bakepulver og 1/3 kopp eddik. Det vil skumme når det kombineres,» sier Eriksson. «Hell det ned i avløpet med en gang. Den skummende effekten hjelper til med å løse opp slam, hår og skitt.» Han anbefaler å la det sitte i en time, eller enda bedre, over natten, før du skyller ned med varmt vann. «Du kan også først helle tørt bakepulver ned i avløpet og så følge etter med eddik,» forklarer han. En annen enkel metode er å bruke kokende vann. «Kok opp så mye vann som vannkokeren din kan holde og hell det ned i avløpet i to eller tre omganger, og la det varme vannet virke noen sekunder mellom hver gang,» anbefaler Eriksson. Pass på at vasken er tom og vær forsiktig når du håndterer det varme vannet.

Skal Man Bruke Plumbo Eller Lignende?

Kjemiske avløpsrensere kan være risikable, da de ikke alltid virker raskt og kan være korrosive. «Hvis du er usikker på hva du skal gjøre, eller hvis de ovennevnte løsningene ikke fungerer, kontakt en profesjonell for å få ryddet opp i avløpet ditt på en rask og effektiv måte,» råder Eriksson.

Forebygging av Tette Rør

Det sies at et gram forebygging er verdt en kilo med kurer, noe som er spesielt sant når det gjelder å forhindre tette rør. «Hvis du mister mye hår når du vasker det, bør du ha en avløpsbeskytter for å fange opp håret,» råder Eriksson. Dette er nyttig enten du vasker håret i dusjen, vasken eller mens du tar et bad. Når du bruker oppvaskmaskin eller vasker opp for hånd, er det lurt å skrape av matrester over søppelbøtta først.

En annen måte å holde avløpene rene på, er å jevnlig skylle dem med varmt vann eller helle en kopp eddik ned i avløpet, la det virke i en halv time, og deretter helle to liter varmt vann etter. «Det er også smart å regelmessig sjekke rørleggerarbeidet i huset for lekkasjer og propper for å unngå en rørleggerkrise,» legger Eriksson til.

Les også: Bytte varmtvannsbereder selv – Slik gjør du det

Grunnleggende Tips

Selv med det beste utstyret, er alle rørleggerinstallasjoner utsatt for tette rør. Vanlige årsaker er hår, matrester, fett og olje, såpe, og badeleker. Dersom du oppdager at rørene dine er tettet, finnes det flere rimelige metoder du kan prøve før du ringer en rørlegger.

Ofte Stilte Spørsmål

Q: Kan jeg bruke en sugekopp for å åpne avløpet mitt? A: Ja, sugekopper brukes vanligvis på toaletter, men kan også brukes for å åpne mindre propper i avløpet. Pass på at det er vann i avløpet, ettersom bruk av en sugekopp på en tørr overflate kan skade rørene.

Q: Hva er den beste hjemmeremedien for å åpne et avløp? A: Ved et tett avløp kan en blanding av varmt vann, eddik og natron være en effektiv og rimelig løsning. Hell først varmt vann ned i avløpet, deretter natron, etterfulgt av eddik, og til slutt mer varmt vann etter å ha latt blandingen virke i 10-15 minutter.

Q: Løser Cola tette avløp? A: Ja, fosforsyren i Cola gjør den effektiv for å åpne tette avløp. En to-liters flaske Cola kan være nok. Derimot vil ikke dette alltid fungere.

Del dette innlegget

Flere innlegg

Lars Eriksson

Lars Eriksson er ansvarlig for innholdet på denne siden. Lars Eriksson har over 10års erfaring fra rørleggerbransjen. Har du noen spørsmål så kan du kontakt Lars her: Larse@rørleggerfredrikstad.no